Toggle Nav
Sis. ALV

Miten täydentää hevosen ruokinta? Osa 3 - Vitamiinit ja kivennäiset

Vitamiinit ja kivennäiset – pienet mutta tärkeät

Vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet ovat hevoselle elintärkeitä ja välttämättömiä. Niiden tarvemäärät ovat hyvin pieniä, mutta niiden riittävä ja tasainen saanti ruokinnassa on varmistettava ympäri vuoden.

Kesällä monet hevoset laiduntavat ja ruokinta koostuu usein pelkästä laidunruohosta. Laidunruoho on hevoselle parasta ja luonnollisinta rehua, mutta myös laidunkaudella riittävästä kivennäisten saannista on huolehdittava. Tärkeimpiä yksittäisiä kivennäisaineita ovat kalsium ja fosfori, mutta myös seleeni, kupari ja mangaani. Kalsiumia ja fosforia hevonen tarvitsee paitsi riittävästi, myös oikeassa suhteessa yhdessä D-vitamiinin kanssa, jotta hevosen ei tarvitse ottaa näitä luustostaan. Kasvavalla varsalla puutteellinen kalsiumin, fosforin tai D-vitamiinin saanti voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja heikkoa luustoa.

Heinien sisältämää kivennäis- ja hivenaineiden määrää on mahdotonta arvioida päälle päin, joten analysoimalla heinät voidaan valita myös omaan käyttöön parhaiten sopiva kivennäisvalmiste. Norra Prima Kivennäisessä kalsiumia on reilusti suhteessa fosforiin, jolloin esimerkiksi heinä + kaura -ruokintaa täydentävää kalsiumia saadaan riittävästi. Heinien sisältämän kalsiumin ja fosforin määrä vaihtelee lannoituksen mukaan, joten analysointi on erittäin suotavaa.

Maittava Norra Prima Kivennäinen on monipuolinen ja vitamiinipitoinen kivennäisrehu hevosille.

Kuten kivennäisiä, myös vitamiineja hevonen tarvitsee ympäri vuoden. Yleensä hevonen saa riittävästi vitamiineja heinistään, mutta erityisesti tähän aikaan vuodesta rasvaliukoiste A-, D- ja E-vitamiinilisälle on tarvetta. Näitä vitamiineja hevonen saa normaalisti laidunruohosta ja vastakorjatusta heinästä, mutta pitkän varastointikauden aikana näiden vitamiinen määrät heinistä laskevat merkittävästi. Samaan aikaan hevoset ulkoilevat enemmän loimitettuina ja valon määrä on muutenkin vähäinen, mikä niin ikään lisää vitamiinien tarvetta. Muu ruokinta vaikuttaa myös yksittäisten vitamiinien tarpeeseen. Tavallisin tilanne on öljyjä sisältävä ruokinta, jolloin ruokintaan on syytä lisätä E-vitamiinia muulloinkin kuin kevättalvella. E-vitamiini toimii myös antioksidanttina yhdessä seleenin kanssa, vahvistaen hevosen omaa vastustuskykyä ja suojaamalla solukalvoja. Norran ADE-vitamiinivalmisteessa on haluttu ottaa huomioon näiden kolmen vitamiinin lisääntynyt tarve aina vuoden vaihteesta laidunkauden alkuun ja E-vitamiinin kaveriksi valmiste sisältää myös seleeniä.

Norra ADE-vitamiinilisä riittävän rasvaliukoisten vitamiinien saannin sisäruokintakaudella.

Ylimääräinen ruokinta lihottaa hevosta, voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa erilaisia oireita ja keventää omistajan lompakkoa. Tarvittavien ravintoaineiden puutoksen seurauksena voi puolestaan olla laihtumista, lihasköyhyyttä, hedelmällisyyshäiriöitä tai muita puutosoireita. Onnistunut, hevoselle sopiva ruokinta säästää paitsi rehukustannuksissa ja eläinlääkärikuluissa, parantaa se myös hevosen terveyttä ja kestävyyttä.