Toggle Nav
Sis. ALV:n

Norra Prima Kivennäinen – miksi se on niin hyvää?

Norra Prima on ollut koko Norra-hevosrehujen historian suosituin tuote. Asiakkailta saadun palautteen perusteella Priman ansioita ovat paitsi hyvät tulokset, myös sen erinomainen maittavuus, mikä ei kivennäisvalmisteen kohdalla ole aina itsestään selvää. Mitä tämä suosikkituote todella sisältää ja miksi se on niin hyvää?

Täydennystä kotimaiseen ruokintaan

Priman tuotekehityksen lähtökohtana oli monipuolinen ja kattava kivennäisrehu, joka täydentäisi parhaalla mahdollisella tavalla kotimaista karkearehua ja yleisimpiä ruokintatapoja.

Yleisin ruokintamuoto suomalaisilla hevosilla on edelleen heinä + kaura + kivennäinen. Kaurassa, kuten muissakin viljoissa, on fosforin määrä suhteessa kalsiumiin melko korkea hevosen tarpeita ajatellen, mikä ilman korjaavaa kivennäisruokintaa voi aiheuttaa kalsiumin ja/tai fosforin imeytymisen heikkenemistä tai niiden irrottamista luustosta, mikäli ruokinnassa käytetyssä karkearehussa ei ole tavanomaista korkeampi kalsiumpitoisuus fosforiin nähden. Hevosella suurin osa kalsiumista ja fosforista on luustossa, missä ne muodostavat hydroksiapatiittikiteitä, mihin luuston kovuus ja kestävyys perustuu. Jotta luustosta muodostuu kestävä, tulee hevosen saada näitä kahta kivennäisainetta ja D-vitamiinia riittävästi ja oikeassa suhteessa toisiinsa nähden.

Näistä lähtökohdista päädyttiin nostamaan Prima-kivennäisen kalsiumpitoisuutta suhteessa fosforin määrään hieman korkeammalle, kuin mitä se kivennäisvalmisteissa tavanomaisesti on. Koska D-vitamiinilla on aktiivinen rooli kalsiumin imeytymisen tehokkuudessa, haluttiin myös Primassa varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

Seleeni on kivennäisaineista hevoselle ehdottoman tärkeä, mutta se on myös ensimmäisten joukossa aiheuttamassa myrkytysoireita, mikäli hevoselle syötetään selvästi suosituksia suurempia määriä epäorgaanista seleeniä. Orgaanisen seleenin hevonen pystyy varastoimaan ja käsittelemään epäorgaanista muotoa paremmin, minkä takia seleenimäärien suhteen voidaan olla turvallisin mielin. Primassa osa seleenistä on edelleen epäorgaanista, jotta tuotteen hinta voitiin pitää edelleen kuluttajaystävällisenä, mutta osa seleenistä on orgaanista seleeniä, jolloin kivennäisruokinnan kautta voidaan varmistaa riittävä seleenin määrä myös runsaasti hikoileville ja kivennäisaineita menettäville kilpahevosille.

Syömätön kivennäinen on kallista rehua

Erityisen paljon positiivista palautetta Prima on käyttäjiltään saanut sen erinomaisesta maittavuudesta. Kuppiin jätetty kivennäinen ei käyttäjäänsä tue ja tuotekehitysvaiheessa tunnistettiin kivennäisrehuihin liitetty tavanomainen ongelma – ei maistu.

Rehun olomuodoksi haluttiin valita mure, mitä hevosen ei ole yhtä helppoa karistella muun rehun seasta pois kuin toisinaan käytettyä hiekkamaista kivennäistä. Raaka-aineiden valinnassa haluttiin myös huomioida maittavuus, mutta pitää silti sokerin ja tärkkelyksen määrä matalana. Maittavuuden takeeksi raaka-aineisiin valikoitui melassileike, mistä sokeri on jo puristettu pois, sekä pieni määrä juurikasmelassia, mikä takaa maittavuuden nirsommallekin hevoselle.

Maittavuutensa ansiosta Prima on saanut uusia käyttäjiä myös myskihäristä, afrikanpikkuvuohista ja kuhertajagaselleista, kun Korkeasaaren eläintarha otti tuotteen käyttöönsä ja uudet karvaiset asiakkaat ottivat Priman lämmöllä vastaan, useampien huonommin maistuneiden kivennäiskokeiluiden jälkeen. Parempaa palautetta ei voisi toivoa!

Kesäaikana moni hevonen on laitumella, eikä tarvitse muuten tavanomaista väkirehuannostaan.  Kesäkuumalla myös hikoilun määrä lisääntyy ja koska hikoillessa hevonen menettää runsaammin kivennäisaineita, on myös kesällä ja laidunaikaan riittävästä ja laadukkaasta kivennäisruokinnasta on syytä huolehtia. Tilaa oma Prima-säkkisi Norran verkkokaupasta, saat sen suoraan kotiisi kuljetettuna!

 

Katri Virtanen

Hevosten ruokinnan asiantuntija, MMM