Toggle Nav
Sis. ALV:n

Onnellisuuden Vinkkelistä

Vanha suomalainen sananlasku, hädässä ystävä tunnetaan, sopii erityisen hyvin tuuloslaiseen Janica Pyhälään. Yhdessä suomenhevosruuna-Vinkkelin kanssa he ovat tuoneet paljon iloa ja hyvää mieltä lukemattomille ihmisille.  

Hyvän mielen rekiajeluita

Eläinten vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin on lukuisia tutkimustuloksia ja monella on siitä omakohtaista kokemustakin. Kun se yhdistetään vilpittömään auttamishaluun, kasvaa vaikuttavuus entisestään. Janica huomasi koronapandemian aikaan, miten paljon kriisi lisäsi ihmisten kielteistä asennoitumista ja pahaa mieltä. Hän halusi osaltaan auttaa ja julkaisi sosiaalisessa mediassa päivityksen, jossa kertoi tarjoavansa halukkaille mahdollisuuden tulla rekiajelulle – aivan ilmaiseksi. 

Hevosella metsään pääsevät nekin, jotka eivät sinne itse enää jaksa kulkea. Vinkkeli ja Janica tarjosivat unohtumattoman kokemuksen iäkkäälle isoäidille, tämän tyttärelle ja tyttärentyttärelle.


Ei rahan, vaan ilon takia

Me ihmiset olemme niin tottuneet maksamaan kaikesta, että suorastaan hämmästymme, kun joku haluaa vain hyvää hyvyyttään auttaa. 
”Monet ovat ihmetelleet, että miksi en veloita tästä mitään, mutta se ei ole tässä se pointti. Haluan vain omalta osaltani tuoda ihmisille iloa,” kertoo Janica. Ihmiset ovatkin olleet aivan haltioissaan. Ja tulijoita on riittänyt. Ainoa asia mitä Janica harmittelee, on se, ettei millään pysty ajeluttamaan kaikkia halukkaita, kun tulijoita olisi niin paljon. Joka viikonloppuun on mahtunut väkeä ja osa heistä on jäänyt erityisellä tavalla mieleen.  
Yhtenä viikonloppuna kävi äiti ja tytär tuomassa perheen isoäidin ajelulle. ”Oli ihana nähdä iäkkäämmän ihmisen ilo hänen päästessä reellä metsään”, Janica kertoo. Toisena viikonloppuna 4-vuotias erityislapsi halaili rekiajelun päätteeksi aivan hievahtamatta paikallaan seissyttä Vinkkeliä. Rauhallisen ja ystävällisen hevosen läheisyydessä on parantavaa voimaa ja sitä läsnäolon ja hyväksynnän kokemusta on vaikea edes sanoin kuvata. Lapsen silmistä loistanut ilo kertoi kohtaamisen merkityksestä sitäkin enemmän. 

Erityislaatuinen hevonen

Vinkkelistä puhuttaessa Janican äänestä kuultaa lämpö. Hän kuvailee Vinkkelin olevan ”perussuomenhevonen, jolla on korkea työmoraali ja herrasmiehen luonne.” Hevonen on niin kiltti, että kaikki halukkaat ja kokemattomimmatkin kyytiläiset voivat Janican mukana ollessa ajaa sitä itse. ”On se niin upea hevonen, ettei toista maailmasta löydy,” Janica kiittelee.
 

”Vinkkeli kuuntelee ääniapuja niin hyvin, että sen voi hyvin antaa lastenkin ohjastettavaksi”, Janica toteaa.


Janica kertoo siteeraavansa mielellään Mauno Koivistoa: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” 
Se sopii mainiosti myös tämän Onnellisuuden päivä -kirjoituksen loppukaneetiksi. Näinä päivinä onnellisuutta lisäävät asiat ovat ehkä tärkeämpiä kuin koskaan – ja jokainen meistä voi tehdä osansa. 

”Vinkkeli on niin upea hevonen, ettei minulla tule koskaan olemaan toista sen kaltaista. Koska sellaisia ei ole.” toteaa Janica.