Toggle Nav
Sis. ALV:n

Pullukasta bodariksi - projektina Balladi

Tuotenumero
Pullukasta bodariksi - projektina Balladi

Pullukasta bodariksi - projektina Balladi

Suomenhevostamma Balladin tarinaa lähdettiin seuraamaan alkukesällä. Lähtötilanne oli sellainen, että erilaisista jalkavaivoista aiemmin kärsinyt, kouluratsastuksessa kilpaileva Balladi oli kerännyt sairaslomien myötä ylimääräisiä kiloja sorjaan varteensa. Sinänsä Balladi ei ollut huomattavan ylipainoinen, mutta koska kaikki ylimääräinen elopaino aiheutti kuormitusta nivelille ja jaloille muutenkin, halusivat Balladin omistajat Minna ja Miisa puuttua tilanteeseen.

Balladi on säkäkorkeudeltaan melko pieni ja rakenteeltaan ns. perinteinen suomenhevonen, eli aivan keijumaisen balettitanssijan ulkomuoto ei ollut se, mitä lähdettiin hakemaan. Sairaslomien päättymisen jälkeen tavoitteena oli lisätä monipuolisesti lihaskuntoa tukevaa treeniä ja kasvattaa hevosen kuntoa. Näillä lähtökohdilla ruokinnassa haluttiin varmistaa riittävä sulavan raakavalkuaisen ja aminohappojen määrä ja hakea sopiva kokonaisenergian määrä niin, että hevonen hitaasti laihtuu, mutta energia riittää työntekoon.

Väkirehuina Balladin ruokinnassa käytettiin Norra Sankari -täydennysrehua ja lisäksi vielä hieman rypsipohjaista Norra Pure Protein -valkuaisrehua lisäämään laadukkaan valkuaisen määrää ruokinnassa. Ruokinta suunniteltiin Norra Menu -ruokintalaskuria apuna käyttäen.

Ruokintasuunnitelmien pohjana on ollut koko projektin ajan päivitetyt heinäanalyysit, joiden pohjalta muu ruokinta on suunniteltu. Tarvittavat muutokset väkirehuruokintaan säädettiin aina päivitettyjen rehuanalyysien sekä hevosen yleisilmeen ja painomittanauhan perusteella. Pelkkä teoreettinen laskeminen antoi rungon ruokintalaskelmille, mutta viimeiset viilaukset väkirehuruokinnan määriin energian osalta tehtiin hevosen mukaan.

Tulokset ilahduttavat! Balladin jalat ovat nyt täysin oireettomat, valmennuksissa ja kisoissa on päästy käymään suunnitellusti ja hevonen on kiiltävässä karvassa ja lihaksikkaassa kunnossa. Balladi liikkuu mielellään ja kantaa itsensä hienosti hyvässä ryhdissä. Painomittanauha ei kerro tarkkaa totuutta, mutta on hyvä apuväline muutosten seurannassa. Balladin mitta näyttää nyt hieman alle 30 kiloa pienempää lukemaa kuin alussa. Mahtavaa!

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin Balladin lihas- ja lihavuuskuntoa seuraten ja ruokintaa tarpeen mukaan säätäen.

Toivotamme kaikkea hyvää kauniille Balladille ja kiitämme projektille upeasti omistautuneita Minnaa ja Miisaa!