Toggle Nav
Sis. ALV:n

5 vinkkiä hevosen tai ponin laihduttamiseen

1. Analysoi heinä. Heinä voi olla todellinen sokeripommi tai vastaavasti sisältää hyvin vähän ravintoaineita! Tutkituta siis heinä aina laboratoriossa esim. Seilabissa tai Eurofinsissä.

 

2. Optimoi ruokinnan kokonaisuus. Suunnittele muu ruokinta heinäanalyysiin perustuen laskurilla. Heinä muodostaa ruokinnan perustan, minkä ympärille muu ruokinta, kuten energian, valkuaisen, kivennäisten ja vitamiinien tarpeet optimoidaan. Tavoitteena on ruokkia sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Syötä heinän tiedot esim. maksuttomaan Norra Menu -ruokintalaskuriin ja laske paras kokonaisuus.

 

3. Ole realisti. Arvioi totuudenmukaisesti hevosen kuntoluokka ja liikunnan määrä. Omalle hevoselle sokeutuu helposti. Käytä apunasi painomittanauhaa ja seuraa muutoksia.

 

4. Noudata suunniteltua ruokavaliota. Tarkastikaan laskettu ruokinta ei tuota tuloksia, mikäli toteutus on parhaimmillaan paperilla. Pienellä ponilla jo puolen kilon lisäys energiapitoista heinää voi nostaa energiamäärää ratkaisevasti.

 

5. Seuraa muutoksia ja reagoi niihin. Hevoset ovat yksilöitä ja ne reagoivat ruokintaan eri tavoin. Seuraa hevostasi ja muuta ruokintaa tarvittaessa. Ravintoaineista energia on ainoa, jonka määrää voidaan melko luotettavasti arvioida pelkästään hevosen ulkomuotoa seuraamalla.

 

Kokeile hevosellesi tai ponillesi Norran Pikku Sankari -täydennysrehua. Se sisältää maltillisesti energiaa ja tukee hevosen vatsan hyvinvointia ja kesäihottuman hoitoa. Pikku Sankari ei sisällä lainkaan täysjyväkauraa.