Toggle Nav
Sis. ALV:n

Balladin ruokapäiväkirja - lisää valkuaista lihasten kasvuun

Tuotenumero
Balladin ruokapäiväkirja - lisää valkuaista lihasten kasvuun

Balladin ruokapäiväkirja - lisää valkuaista lihasten kasvuun

Heinä-analyysit ovat saapuneet ja ruokinta-asiantuntijamme Katri Virtanen pääsi suunnittelemaan Balladi-pullukallemme uuden ruokavalion. Anisian Balladin ylipaino ei ole valtavan suuri, mutta kiloja on silti kertynyt varteen liikaa. Balladin kohdalla hyvien harrastuspohjien ja säännöllisen liikunnan lisäksi ruokintaa ja painon muutoksia on kuitenkin seurattava erityisen tarkasti, sillä hevosella on vielä melko nuoresta iästään huolimatta historiassaan erilaisia nivelvaivoja.

Tällä hetkellä tilanne on hyvä ja Balladin liikuntaa on pystytty lisäämään. Kevään aikana Balladi on jo ehtinyt osallistumaan myös muutamiin kouluratsastuskisoihin, mistä kotiin on palattu ruusukkeiden kanssa. Kesän aikana tarkoitus on nostaa harjoitusten intensiteettiä ja kasvattaa vielä hieman voimattoman hevosen lihaskuntoa.

Heinäanalyysit paljastivat Balladin heinän olevan energia-arvoltaan hyvää ja sokeripitoisuudeltaan varsin kohtuullista. Kivennäisanalyysien mukaan heinän kalsiumpitoisuus suhteessa fosforiin oli melko korkea, mikä oli syytä huomioida muussa ruokinnassa. Suurin puute heinässä oli sulavan raakavalkuaisen määrässä, mikä jäi lihaksiaan kasvattavalle ja melko aktiivisesti harjoittelevalle hevoselle aivan liian matalaksi.

Ruokinnan suunnittelun lähtökohdaksi otettiinkin kokonaisenergian lisäksi kalsiumin ja fosforin oikeat määrät, sekä varmasti riittävän laadukkaan valkuaisen saanti, unohtamatta hevosen luontaista syömiskäyttäytymistä ja ruoansulatuskanavan terveyttä. Väkirehuruokinnan muuttuessa lähes kokonaan, tulee muutokset tehdä hitaasti ajan kanssa, jotta suoliston mikrobisto ja bakteerit ehtivät myös sopeutua muutoksiin.

Koska tavoitteena on kasvattaa hevosen kuntoa ja lihaksia lisäämällä liikuntaa, ei energiamäärää laskettu enää kovin alas. Nykyisestä ruokinnasta poistettiin kaura ja tilalle lisättiin Norra Sankari -täydennysrehu ja Norra Pure Protein -valkuaisrehu. Lisäksi ruokintaan kuuluvat vitamiini- ja kivennäistäydennys, sekä nivelten terveyttä tukevat ravintolisät. Sankarin avulla ruokintaan saatiin hyvää energiaa rasvahapoista ja suoliston terveyttä tukevista, sulavista kuiduista. Yhdessä rypsipohjaisen Pure Proteinin kanssa sulavan raakavalkuaisen määrä ruokinnassa saatiin selvästi aiempaa korkeammalle. Norra Sankarilla ja Pure Proteinilla voitiin myös varmistaa se, että Balladin ruokinta sisältää riittävästi lysiiniä, mikä on hevosella ensimmäinen proteiinisynteesiä rajoittava aminohappo.

Seuraavana seurataan ruokinnan vaikutuksia Balladin yleiseen olemukseen, lihaskuntoon ja mittanauhan näyttämiin lukemiin. Sillä välin toivotamme Balladille runsaasti onnea ja menestystä kesän kisakauteen!