Toggle Nav
Sis. ALV

Hertan aktiivinen heinäkuu

Pullukkaponimme Hertta ei ole heinäkuun helteistä huolimatta liikoja lomaillut, vaan päässyt aktiivisesti treenaamaan sekä osallistumaan mielenkiintoisiin tapahtumiin. Kalenteri on täyttynyt vauhdikkaista ja liikunnallisista retkistä ja leireistä, eivätkä hurjat helteet ole vielä verottaneet suloisen ponin jaksamista.

Ponin ohjelmaan ovat kuuluneet muun muassa valjakkoajokurssi Savonlinnassa sekä samalla vierailu esteratsastuskisoissa Vuohimäen ratsastuskoululla. Savonlinnassa valjakkoajokurssia veti Hans Sidbäck. Mielenkiintoisin Hertan kesän tekemisistä oli toimiminen työponina hevoshuovutuskurssilla. Hevoshuovutus on mongolialainen perinne, jolla valmistetaan isoja huopia. Mongoliassa huoparullat työstetään ratsain aroilla, mutta Suomen oloissa pääsivät ponit kärryineen tekemään vetojuhtatyön. Hertta pääsi siis tekemään jopa taidekäsityötä, monipuolinen poni. Rullaa vedetään kärryillä vähintään neljä kertaa puoli tuntia kerrallaan, välillä aukaisten, kääntäen, oikoen kuosiinsa ja taas uudestaan rullaten, sitoen ja poneilla vetäen. Mielenkiintoista!

Heinäkuun lopussa Hertta pääsi toistamiseen lempiharrastuksensa pariin, sillä poni orientoitui valjakkoajon kiemuroihin toisella valjakkoajoleirillä. Leirin ohjaajana toimi tällä kertaa Leena Rimpiläinen Kiuruvedeltä, joka ajaa SM -tasolla suomenhevosilla valjakkoa. Leena on valmentanut Herttaa jo 2000 –luvun alusta alkaen. Leena kiittelikin Hertan omistajan Jutan aktiivisia poneja, jotka jaksavat tehdä erinomaisesti töitä. Niitä ei tarvitse tuupata ja käskyttää. 

Kaiken kaikkiaan Hertta on jaksanut treenata erinomaisesti ja Jutta itse naurahtaa, että lihaksikaskin poni on. Poneja ei tarvitse pakottaa tekemään töitä, vaan molemmat ovat enemmänkin ”pidä ja päästä” –tyyppisiä vauhtihirmuja. Hellepäivinäkin on saanut poneja jopa toppuutella kärrylenkin alussa, jos edessä on pitkä lenkki.

Miten se syöminen ja juominen on sitten maittanut hikisissä ja helteisissä oloissa? Kuumat päivät eivät ole toistaiseksi ainakaan Herttaa uuvuttaneet. Ponien juominen on aina seurannassa ja juominen on ollut kuumassa riittävää. Treenin ja työnteon jälkeen ponit saavat aina lämpimän suola-melassiseosveden juodakseen. Elektrolyyttijuomaa on poneille tarjottu, mutta se ei ole kelvannut. Ruokinnan ja laihdutuskuurin suhteen kerrottakoon, että Hertan heinämäärä on edelleen suurennuslasin alla, ja välillä pitää muita ruokkijoita muistutella Hertan tiukasta ruokavaliosta. Ruoka ponille kelpaa aina kuumuudesta ja treenistä huolimatta.

Jutta kertoo siirtäneensä koko ponilaumansa syömään samaa rehua kuin mitä Hertta syö. Hertan perusruokintahan koostuu rajatusta määrästä heinää, kivennäisestä sekä Norra Pure Proteinista. Ponien uloste ja vatsan hyvinvointi on ollut ruokintamuutosten jälkeen kaikilla hyvä, ellei jopa parempi. Pure Proteinin määrää on hieman pienennetty edellisestä ja Hertta saa sitä nyt 1,5 dl kaksi kertaa päivässä. Poni on juuri nyt siirtynyt tämän kesän heinään ja mielenkiintoista onkin, onko heinän sokeri tosiaan niin korkealla ja valkuainen matalalla, kuten moni heinäntekijä ennustaa. Seuraavaksi Hertan ruokintaa tarkistellaankin, kun uusi heinä on analysoity.