Toggle Nav
Sis. ALV:n

Hertta ja sokerit – kun poni laihduttaa

Tuotenumero
Hertta ja sokerit – kun poni laihduttaa

Hertta ja sokerit – kun poni laihduttaa

Hertta-poni on kamppaillut ylipainon kanssa jo pitkään aktiivisesta liikkumisesta huolimatta. Hertan päivät koostuvat pitkistä ulkoiluista kaverin kanssa ja säännöllisestä liikunnasta sekä ratsain että kärryjen edessä. Tästä huolimatta kiloja on kertynyt. Kertyneet kilot rasittavat paitsi niveliä ja jänteitä, altistavat ne myös erilaisille ylipainosta johtuville sairauksille, kuten hevosten metabolisille syndroomalle ja edelleen esimerkiksi kaviokuumeelle. Jotta Hertalla olisi edessään mahdollisimman monta hyvää ja tervettä vuotta, halusi Hertan omistaja Jutta tarkistaa Hertan ruokavalion perin pohjin.

Korkeat sokeriarvot ja matala valkuainen ruokinnan haasteena

Hertan ruokavalion peruspilarina on heinä. Analyysi paljasti erittäin korkeat sokeriarvot ja hyvin matalan sulavan raakavalkuaisen määrän. Heinä vaihdettiin nopeasti toiseen, mistä analyysit kertoivat sokeriarvojen olevan 170g/kg ka., mikä on jo kohtuullisen rajoissa ja huomattavasti edellistä arvoa pienemmät. Runsas sokerin määrä voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, mikä on yhteydessä myös aineenvaihduntasairauksiin ja kaviokuumeeseen. Jatkossa Hertan heinistä seurataankin sokerimääriä ja tarvittaessa osaa heinistä liotetaan vedessä, jolloin sokerin määrää saadaan laskettua. Heinien liottamisen miinuksena on myös muiden ravintoaineiden huuhtoutuminen, joten paras ratkaisu on hyvä, matalasokerinen heinä.

Alkuperäinen heinäanalyysi paljasti myös erittäin matalan sulavan raakavalkuaisen määrän. Tyypillistä onkin se, että jos karkearehun sokeri on korkea, on heinässä usein enemmän kortisempaa osuutta ja vähemmän lehtevää, mikä tarkoittaa myös matalampaa valkuaispitoisuutta. Koska Hertta treenaa melko aktiivisesti, haluttiin valkuaisen määrä ruokinnassa nostaa. Näin ollen uudessa ruokintasuunnitelmassa vaihdettiin siihen kuulunut täysrehu rypsipohjaiseen Norra Pure Protein -valkuaistiivisteeseen. Pure Proteinilla saatiin nostettua Hertan sulavan raakavalkuaisen määrää kokonaisruokinnassa ja varmistettua kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti. Pure Proteinissa on mukana myös hieman vähäsokerista melassileikettä takaamassa rehun maittavuus, mutta koska sen sokerin ja tärkkelyksen kokonaismäärä on hyvin matala, sopii se hyvin Hertan ruokavalioon.

Pienillä muutoksilla parempaan kokonaisuuteen

Hertan päiväannokset sekä karkearehun, että väkirehujen osalta olivat hyvin kohtuullisia. Alun ruokavalion säätö tehdään korjaamalla lähinnä energianlähteitä heinän sokereiden ja sulavuuden kautta ja tarkentamalla ruokinnan laadukkaan valkuaisen määrää. Kun kyseessä on ylipainoinen shetlanninponi, jolla rasvaa on kertynyt kohtalaisesti niskan ja hännäntyven alueella, kiinnitettiin huomio rajoitetun sokerin ja tärkkelyksen sekä kokonaisenergian määrään.  Tämä tehdään kuitenkin niin, että kaikkia tarvittavia ravintoaineita – kivennäisiä, vitamiineja ja aminohappoja on varmasti riittävästi.

Heinän ja Pure Proteinin lisäksi Hertan kivennäisten ja vitamiinien saannista huolehditaankin erikseen. Tähän aikaan vuodesta karkearehujan ADE-vitamiinien pitoisuudet ovat matalimmillaan pitkän varastointikauden jälkeen. Hertan kohdalla erityistä huomiota haluttiin kiinnittää antioksidanttina toimivaan E-vitamiiniin, mitä lisättiin ruokintaan erikseen.

Seuraava heinäanalyysia odotellessa seurataan miten Hertta suhtautuu ruokinnan muutoksiin ja minkälainen ponin yleisolemus on. Laiduntamaan Hertta ei ole menossa, joten ruokinnan sokeri- ja tärkkelyskuormaa voidaan seurata heinäanalyysein myös kesän ajan.