Toggle Nav
Sis. ALV:n

Norra-rehut ratkaisivat ponin ruokintaongelman

Karri-poni on ollut Erika Ahtiaisen omistuksessa marraskuusta 2018. Kaksikon historia on kuitenkin alkanut jo aiemmin. Kuva: Krista Heikkilä

Erikan työskennellessä Lahdessa sijaitsevalla ratsastuskoululla syksyllä 2016, tuli sinne uusi, ihastuttava poni. Ilmeni kuitenkin nopeasti, ettei Karri-niminen poni oikein soveltunut tuntiponiksi eikä lapsiratsastajat saaneet sitä liikkumaan kunnolla. Helposti stressaantuva poni oli myös liian haastava lasten hoidettavaksi. Erikan toteaakin: ”Siitä oikein näki, miten sen yleinen fiilis huononi ja se saattoi helposti näykkiä hoitamisen yhteydessä”. Joidenkin napakampien ratsastajien kanssa Karri oli yhteistyöhaluisempi, mutta yhä useammin sen liikutus jäi Erikan vastuulle. Vuonna 2017 kaksikko alkoi kilpailemaankin yhdessä, ensin kotikisoissa 70–80 cm luokkia ja myöhemmin keväällä 2018 helppoa B:tä koulukisoissa ja esteillä jo 1 m luokkia.

Vaarassa joutua kiertoon

Tallinomistajan huomattua miten hyvin Erika ja Karri pärjäsivät kisoissa yhdessä ja tulivat muutenkin toimeen, tarjottiin Karria Erikan ostettavaksi. Sen hetkisessä tilanteessa Erikalla ei kuitenkaan tuolloin ollut mahdollisuutta ostaa ponia ja niin se myytiin muualle. Karri ehti käydä kokeilemassa kahdessa kodissa ja kun jälkimmäinen paikka alkoi suunnitella Karrista luopumista, Erika päätti ostaa ponin itselleen. ”En halunnut Karrin joutuvan kiertoon, joten päätin ostaa sen itselleni”, Erika kertoo.

Ruokintaongelmien ratkontaa ja ponilähtöistä hoitoa

Vaikka Karri onkin Erikan ensimmäinen oma poni, on hänelle ehtinyt karttua kokemusta hevosista ja poneista jo pikkutytöstä lähtien. Erika toteaakin, että ”Kotonamme oli ravureita ollessani pieni ja kun ne lähtivät, aloin käydä läheisellä Jaalan tallilla ja siitä lähtien olen hevosia harrastanut”.

Pitkä kokemus hevosista ja poneista sekä hevostenhoitaja- ja harrasteohjaajan -koulutus auttoivat Erikaa ymmärtämään syitä Karrin käyttäytymiselle. Kun Karrista tuli Erikan oma poni, alkoi hän etsiä tälle sopivampaa rehustusta, koska arveli ongelmien johtuvan osin ruokinnasta. Hankalahkon luonteen taustalla puolestaan on epävarmuutta, jota taitava hoitaja omalla toiminnallaan voi lieventää.

Karrin maha oli kuvattu jo ratsastuskoulussa sen jähmeyden ja liikkumishaluttomuuden takia, mutta tällöin kuvissa ei näkynyt vielä mitään. Erikan omistajuuden aikana ruokintaan alettiin panostaa enemmän ja sitä oli koitettu jo kahteen kertaan eri asiantuntijoiden suositusten perusteella vaihtaa, kun Karri alkoi selvästi laihtua ja liikkuminen oli todella tahmeaa. Syyksi paljastui vatsahaava.

 

Karri-poni maaliskuussa 2021. ”Karrista näki, ettei se voinut niin hyvin kuin pitäisi”, toteaa Erika.

 

Kohti toipumista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia

Karrin toivuttua vatsahaavasta Erika alkoi syöttää erityistä rehua, jota eläinlääkäri oli vatsahaavan tukihoidoksi suositellut ja liikkuminen alkoikin olla parempaa. Karri alkoi kuitenkin taas menettää massaa ja Erika päätti itse koittaa löytää sellaisen rehun, joka yhtä aikaa tukisi mahan hyvinvointia, lisäisi liikkumishaluja ja samalla auttaisi kasvattamaan lihasmassaa. Erityisen haastavan tehtävästä teki se, että Karrille ei sovi sinimailanen, kaura eikä korkea tärkkelys/sokeri -pitoisuus.

Erika otti yhteyttä myös Norraan ja Karrille sopivimmaksi rehuksi todettiin heinäanalyysin perusteella Norra Pikku-Sankari ja kivennäiseksi Norra Prima kivennäinen. Suurimmat muutokset näkyvät 2,5 kuukatta ruokintamuutoksen jälkeen liikkumisessa ja fyysisessä olemuksessa. Nyt Karri liikkuu halukkaasti ja työskentelee Erikan mukaan paljon positiivisemman oloisesti. Lisäksi juuri toteutuneesta uuteen talliin muutosta Erika toteaa Karrin suhtautuneen huomattavasti levollisemmin muutokseen ja on muutenkin paljon rennompi ja leikkisämpi kuin ennen.
”Lihaksetkin ovat alkaneet palata eikä Karri ole lainkaan niin kuivan näköinen enää. Olen viimein todella tyytyväinen ruokintaan!” Erika kehuu.

 

Karri joulukuussa 2021. Katse on kirkastunut, karva kiiltää ja lihasmassa on lisääntynyt.

 

Erikan ja Karrin arkea pääset jatkossakin seuraamaan Instagrammissa ja Tiktokissa tilillä @karriponi.

Norra-tiimi toivottaa Erikalle ja ihanalle Karri-ponille treeni-intoa ja kisamenestystä sekä tietenkin kokonaisvaltaista hyvinvointia!

 

Kuva: Laura Tulokas