Toggle Nav
Sis. ALV:n

Ponin ruokintahaasteena korkea sokeri ja matala valkuainen

Hertta-poni on kamppaillut ylipainon kanssa jo pitkään aktiivisesta liikkumisesta huolimatta. Hertan päivät koostuvat pitkistä ulkoiluista kaverin kanssa ja säännöllisestä liikunnasta sekä ratsain että kärryjen edessä. Tästä huolimatta kiloja on kertynyt. Kertyneet kilot rasittavat paitsi niveliä ja jänteitä, altistavat ne myös erilaisille ylipainosta johtuville sairauksille, kuten hevosten metabolisille syndroomalle ja edelleen esimerkiksi kaviokuumeelle. Jotta Hertalla olisi edessään mahdollisimman monta hyvää ja tervettä vuotta, halusi Hertan omistaja Jutta tarkistaa Hertan ruokavalion perin pohjin.

Korkeat sokeriarvot ja matala valkuainen ruokinnan haasteena

Hertan ruokavalion peruspilarina on heinä. Heinäanalyysi paljasti erittäin korkeat sokeriarvot ja hyvin matalan sulavan raakavalkuaisen määrän. Heinä vaihdettiin nopeasti toiseen heinään, jossa sokeriarvot olivat heinäanalyysin mukaan 170g/kg ka., mikä on kohtuullisen rajoissa ja huomattavasti edellistä arvoa pienemmät. Runsas sokerin määrä voi aiheuttaa hevosille insuliiniresistenssiä, mikä on yhteydessä myös aineenvaihduntasairauksiin ja kaviokuumeeseen. Jatkossa Hertan heinässä seurataankin sokerimääriä ja tarvittaessa osaa heinistä liotetaan vedessä, jolloin sokerin määrää saadaan laskettua. Heinien liottamisen miinuksena on kuitenkin muiden ravintoaineiden huuhtoutuminen, joten paras ratkaisu on hyvä, matalasokerinen heinä.

Alkuperäinen heinäanalyysi paljasti myös erittäin matalan sulavan raakavalkuaisen määrän. Tyypillistä onkin se, että jos karkearehun sokeri on korkea, on heinässä usein enemmän kortisempaa osuutta ja vähemmän lehtevää, mikä tarkoittaa myös matalampaa valkuaispitoisuutta. Koska Hertta treenaa melko aktiivisesti, haluttiin valkuaisen määrää ruokinnassa nostaa. Uudessa ruokintasuunnitelmassa vaihdettiin täysrehu rypsipohjaiseen Norra Pure Protein -valkuaistiivisteeseen. Pure Proteinilla saatiin nostettua Hertan sulavan raakavalkuaisen määrää kokonaisruokinnassa ja varmistettua kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti. Pure Proteinissa on mukana myös hieman vähäsokerista melassileikettä takaamassa rehun maittavuus, mutta koska sen sokerin ja tärkkelyksen kokonaismäärä on hyvin matala, sopii se hyvin Hertan ruokavalioon.

Pienillä muutoksilla parempaan kokonaisuuteen

Hertan päiväannokset sekä karkearehun että väkirehujen osalta olivat hyvin kohtuullisia. Alussa ruokavalion säätö tehtiin korjaamalla lähinnä energianlähteitä heinän sokereiden ja sulavuuden kautta ja tarkentamalla ruokinnan laadukkaan valkuaisen määrää. Kun kyseessä on ylipainoinen shetlanninponi, jolla rasvaa on kertynyt kohtalaisesti niskan ja hännäntyven alueelle, kiinnitettiin huomiota sokerin ja tärkkelyksen sekä kokonaisenergian määrään. Tämä tehdään varmistaen samalla, että kaikkia tarvittavia ravintoaineita – kivennäisiä, vitamiineja ja aminohappoja on varmasti riittävästi.

Heinän ja Pure Proteinin lisäksi Hertan kivennäisten ja vitamiinien saannista huolehditaan erikseen. Talvella karkearehun ADE-vitamiinien pitoisuudet ovat matalimmillaan pitkän varastointikauden jälkeen. Hertan kohdalla erityistä huomiota haluttiin kiinnittää antioksidanttina toimivaan E-vitamiiniin, mitä lisättiin ruokintaan erikseen.

Ennen seuraavaa heinäanalyysia seurataan, miten Hertta suhtautuu ruokinnan muutoksiin ja minkälainen ponin yleisolemus on. Hertta ei ole menossa laiduntamaan, joten ruokinnan sokeri- ja tärkkelyskuormaa voidaan seurata heinäanalyysein myös kesän ajan.