Toggle Nav
Sis. ALV:n

Sankari toi 3 000 euroa suomenhevosen hyväksi

Suomenhevosen hyvinvoinnin tukemiseen kehitetty Norra Sankari -rehu tuotiin markkinoille 2017, kun suomenhevonen täytti 110 vuotta. Kampanjalla haluttiin nostaa esille kansallisrotumme tärkeyttä suomalaisille sekä luoda juuri suomenhevosen tarpeisiin sopiva ruokintaratkaisu. Nyt osa tuotosta, 3 000 euroa, lahjoitetaan Luonnonvarakeskuksen ylläpitämälle suomenhevosen geenivaraohjelmalle, jonka tavoitteena on varmistaa alkuperäisrodun tulevaisuus.

Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu. Suomenhevonen on yksi maailman monipuolisimmista hevosroduista ja sillä on tärkeä rooli satavuotisen Suomen historiassa. Se on ollut merkittävässä roolissa sodassa, maatalon töissä ja nykyään harraste-, urheilu- ja kilpahevosena lähes kaikissa hevosurheilun lajeissa.

Suomenhevoskannan monimuotoisuuden säilyminen tärkeää

Suomenhevosia on Suomessa noin 20 000 ja varsoja syntyy vuosittain noin tuhat. Hevosten määrä Suomessa on noussut viimeisen parinkymmenen vuoden ajan, mutta suomenhevosten määrä ei ole kasvanut. On vaarana, että tulevaisuudessa suomenhevoskannan koko pienenee tai rodun terveysominaisuudet heikkenevät.

- Halusimme kotimaisena toimijana nostaa esiin suomenhevosen tärkeyttä suomalaisille. Siitoseläimiä on verrattain vähän ja suomenhevosen monipuolisuuden säilyttäminen niin perimän kuin käyttöominaisuuksien osalta on erittäin tärkeää. Lisäksi halusimme luoda rehun, joka täyttää juuri suomenhevosen tarpeet ja tukee hevosen terveyttä, kertoo Lantmännen Agron markkinointikoordinaattori Katja Kunnari.

Rehulla turvataan suomenhevosen tulevaisuutta

Norra Sankari –rehun avulla kerättiin 3 000 euroa suomenhevosen geenivaraohjelman tukemiseen. Luonnonvarakeskus eli Luke on suojellut geenivaroja Suomessa jo yli neljätoista vuotta maa- ja metsätalouden kasvi- ja eläingeenivaraohjelmissa. Kansallisessa eläingeenivaraohjelmassa ovat mukana työhevos-, juoksija-, ratsu- ja pienhevossuunnan suomenhevoset.

- On velvollisuutemme ja oikeutemme säilyttää arvokkaat alkuperäisrotumme. Suomenhevosten yksilömäärän käydessä pieneksi myös sen monimuotoisuus pienenee ja perinnölliset sairaudet lisääntyvät. Mitä suurempi geneettinen monimuotoisuus on, sitä parempi on populaation kestokyky ja sitä paremmin alkuperäisrotu selviää muuttuvissa olosuhteissa, kertoo yhteistyöstä Luken erikoistutkija Markku Saastamoinen.

Luke ja Suomen Hippos ovat hiljattain sopineet geenivaraohjelman toteuttamistavoista.

- Tulevien vuosien aikana pyritään pakastamaan siemenannoksia 25 oriilta. Sukutaulutietojen perusteella valittujen oriiden tulee täyttää asetetut terveys- ja jalostusvaatimukset. Oriilla ei saa olla osteokondroosia, kesäihottumaa, pahaa kavioruston luutumaa, kivesvikoja eikä tiinehdyttämisongelmia, luettelee Luken erikoistutkija Tiina Reilas.

Sankari-rehu auttaa kesäihottuman hoidossa

Hyväntekeväisyyden lisäksi Sankari-rehu tekee hyvää myös syöjälleen; rehu sisältää paljon kaivattuja ominaisuuksia juuri suomenhevosille. 

- Suomenhevonen on sankarimme, joka ansaitsee yksilöllisen, kotimaisen ruokavalion.  Rehun sisältämät antioksidantit, omega-3 ja -6 -rasvahapot sekä elävä hiiva tukevat hevosen omaa immuunipuolustusta ja ruoansulatuskanavan toimintaa, valaisee Kunnari.

Omega 3 ja -6 rasvahappojen on todettu lieventävän kesäihottuman oireita, parantavan ihon kuntoa ja lisäävän karvan kiiltoa. Lisäksi antioksidantit parantavat hevosen vastustuskykyä. Korkealaatuinen rehu ja siihen tarkoin valitut raaka-aineet parantavat myös suomenhevosen suoliston hyvinvointia.

- Olemme saaneet hyvää palautetta rehun toimivuudesta. Myös maittavuus on kohdillaan, rehu katoaa kupista hetkessä sen omenan maun vuoksi. Vaikka eipä suomenhevosista juuri nirsoja löydy, pikemminkin päinvastoin, kun meinaa hiekkakin maistua. Siksipä rehun toinen tärkeä tehtävä onkin tukea suomenhevosen suoliston toimintaa, Kunnari kertoo.