Toggle Nav
Sis. ALV

Sokerit, tärkkelys ja kuidut hevosen ruokinnassa

Hevosten rehut, sekä heinät että väkirehut,  sisältävät monenlaisia hiilihydraatteja: sokereita, tärkkelystä ja kuituja. Hiilihydraatit ovat hevoselle tärkeitä energianlähteitä ja normaali, terve hevonen sietääkin niitä hyvin. Toisinaan niiden saantia ruokinnassa on kuitenkin syytä rajoittaa.

Kaikkia hiilihydraatteja on sekä karkea- että väkirehuissa. Tavallisesti väkirehujen, kuten viljojen, sokerin ja tärkkelyksen määrä on reilusti karkearehuja suurempi. Pureskellessaan hevonen erittää runsaasti pH-arvoltaan neutraalia sylkeä, millä on mahalaukun happamuutta neutralisoiva vaikutus. Mitä suurempi osuus väkirehuilla on hevosen ruokinnassa, sitä vähäisemmäksi pureskelu jää ja sitä vähemmän suojaavaa sylkeä erittyy. 

Hiilihydraatit ja ruoansulatuskanavan toiminta

Sokerit ja tärkkelys ovat solunsisällyshiilihydraatteja, mitkä tyypillisesti pilkotaan entsyymien toimesta ohutsuolessa glukoosiksi. Mikäli niiden määrällinen saanti kasvaa suureksi, eivät ruoansulatusentsyymit ehdi pilkkoa kaikkea sokeria ja tärkkelystä, jolloin niitä virtaa enenevissä määrin ohutsuolen ohi aina paksusuoleen, missä ne fermentoidaan suolistomikrobien toimesta.

Ohut- ja paksusuoli ovat toiminnallisesti hyvin erilaisia. Kun ohutsuolessa sokerin ja tärkkelyksen pilkkomisesta vastaavat entsyymit ja lopputuotteena syntyy glukoosia, perustuu paksusuolessa tapahtuva sulatus puolestaan mikrobifermentaatioon, jolloin lopputuotteena syntyy glukoosin sijasta maitohappoa.

Lisääntynyt maitohappo laskee suoliston pH-arvoa. Hyvät, ravintokuituja sulattavat bakteerit eivät selviä happamoituneessa elinympäristössä yhtä hyvin, mikä vaikuttaa edelleen muiden ravintoaineiden pilkkomistehokkuuteen ja ravintoaineiden imeytymiseen. Kuolleet mikrobit vapauttavat endotoksiineja, mitkä imeytyvät suoliston seinämistä edelleen verenkiertoon ja aiheuttavat tai altistavat erilaisten tulehdustilojen syntymistä, mikä voi ilmetä esimerkiksi kaviokuumeena.

Haitalliset bakteerit viihtyvät hyviä, kuituja sulattavia bakteereja paremmin happamassa ympäristössä. Niiden osuuden lisääntyessä muidenkin ruoansulatuskanavan toiminnan häiriöiden riski kasvaa, mikä voi ilmetä esimerkiksi ripulina.

Kuidut energianlähteenä

Ohutsuolesta rehut ovat vain muutamia tunteja, minkä jälkeen ne kulkeutuvat paksusuoleen. Kuiduista selluloosa ja hemiselluloosa ovat hitaasti sulavia hiilihydraatteja, mitkä eivät ohutsuolessa ehdi sulaa. Niiden pilkkoutuminen ravinnoksi tapahtuukin paksusuolessa, missä rehumassa viipyy huomattavasti pidemmän aikaa. Paksusuolessa kuituja sulattavat erilaiset suolistomikrobit ja tämän sulatuksena lopputuotteena syntyy haihtuvia rasvahappoja. Nämä rasvahapot toimivat niin ikään hevosen tärkeinä energialähteinä ja voivat joissain tapauksissa riittää täyttämään hevosen koko energiantarpeen.

Sulavat kuidut ovat erinomaisia ravintolähteitä suoliston hyville mikrobeille. Laadukas karkearehu on ensisijainen hyvien, sulavien kuitujen lähde, mutta myös oikeilla väkirehuilla voidaan lisätä niiden saantia. Raaka-aineista melassileike on erinomainen sulavien kuitujen lähde ja samalla se sisältää vain vähän sokeria ja tärkkelystä.

Norra Optimalissa on huomioitu ne hevoset, joilla sokerin ja tärkkelyksen määrä rehuissa halutaan pitää matalana ja samalla kasvattaa sulavien kuitujen ja muiden ruoansulatauskanavan hyvinvointia tukevien raaka-aineiden saantia.  Samalla turvataan monipuolinen vitamiinien ja kivennäisten saanti.

Norra Optimal on täysin kauraton rehu, joka sisältää melassileikkeen lisäksi elävää hiivaa ja pellavapuristetta, millä on myös suoliston tervettä toimintaa tukevia ominaisuuksia. Koska karkearehu muodostaa aina suuren osan hevosen kokonaisruokinnasta, on sen sisältämien ravintoaineiden määrä sekä energian, valkuaisen, sokerin että kivennäisten osalta on hyvä selvittää.

Omalle hevoselleen mahdollisimman hyvän ruokinnan voi tarkistaa esimerkiksi maksuttomalla Norra Menu –ruokintalaskurilla