Toggle Nav
Sis. ALV:n

Tamman ruokinta tiineyden lopussa

Huhtikuussa monilla varsovilla tammoilla on edessä tiineyden viimeiset kuukaudet. Tähän saakka tiineys ei tavallisesti ole vaatinut muutoksia ruokintaan, mutta viimeisten kuukausien aikana nopeasti kasvava sikiö vaatii jo oman osansa. Kudosten ja luuston kasvaessa nopeasti, tarvitaan erityisesti hyviä aminohappoja sekä kivennäisiä ja vitamiineja. Tamman hyvällä ruokinnalla voidaan vaikuttaa myös ternimaidon laatuun, mikä puolestaan toimii vastasyntyneen varsan ensimmäisenä ravintona, tarjoten sille samalla myös vasta-aineita omaan elinympäristöönsä.

Viimeiset kolme kuukautta

Noin yksitoista kuukautta kestävän tiineyden viimeisen kolmen kuukauden aikana sikiön kasvu on nopeinta. Nopea kasvu vaatii jo hieman huomiota tamman ruokintaankin, lähinnä energian ja valkuaisen osalta. Kivennäisten ja vitamiinien riittävästä saannista on hyvä huolehtia koko tiineyden ajan, mutta niidenkin merkitys korostuu tiineyden viime metreillä. Näiden kuukausien aikana sikiö kasvaa jopa yli 50 % syntymäpainostaan, joten kivennäisten, valkuaisen ja energian tarve kasvaa tamman ylläpitotarvetta suuremmaksi. Rehumääriä voi tiineyden lopussa nostaa pikkuhiljaa lähemmäs imetysajan ruokintaa.

KUVA: Sikiön koko tiineyden eri vaiheissa (Double L Acres: Foal Development)

Hyvät rehunkäyttäjät, hevoset jotka ovat taipuvaisia ylipainoon, eivät tarvitse yhtä suurta lisäystä tässäkään vaiheessa vaan lisäykseksi voi hyvin riittää pieni heinämäärän nosto, eikä muuta energialisää tarvita. Kasviöljyt ovat hyvä vaihtoehto nostamaan ruokinnan energiapitoisuutta niillä hevosilla, jotka ovat taipuvaisia laihtumiseen tai ovat muuten kuntoluokaltaan alle tavoitteen. Karkearehujen sulavasta raakavalkuaispitoisuudesta riippuen on hyvälaatuisen ja aminohappokoostumukseltaan kattavan valkuaislisän antaminen usein tarpeen jo tiineyden aikana. Valkuaislisistä soija- ja rypsivalmisteet ovat erittäin hyvin hevoselle sopivia niiden korkean valkuaispitoisuuden ja hyvän aminohappokoostumuksen takia.

Lähde: Hevostietokeskus

Vitamiinit ja kivennäiset viimeisellä kolmanneksella

Syntyvä varsa tarvitsee jo tiineyden aikana riittävästi kivennäisiä ja vitamiineja. Puutteet kivennäis- ja vitamiiniruokinnassa voivat aiheuttaa myöhemmin muun muassa kasvuhäiriöitä tai heikentää tamman maidontuotantoa tai maidon laatua. Kivennäisaineista tärkeimpiä ovat kalsium ja fosfori, magnesium, kupari, sinkki ja seleeni. Kalsium ja fosfori ovat avainasemassa nopeasti kasvavan luuston muodostumisessa ja niitä tulee saada paitsi tarpeeksi, myös oikeassa suhteessa toisiinsa nähden. Tasapainoinen teollinen kivennäisvalmiste sisältää kaikkia näitä välttämättömiä kivennäisiä yleensä hyvässä suhteessa ja niitä käyttämällä on helppo varmistaa varsan tarpeet.

Myös vitamiinitäydennyksestä on syytä huolehtia viimeistään tässä vaiheessa. Karkearehujen A-, D- ja E-vitamiinipitoisuuksien laskiessa pitkän varastointikauden aikana suositellaan ADE-vitamiinilisää lähes joka hevoselle kevättalvesta aina laidunkauden alkuun saakka, mutta tiineellä tammalla tämä on syytä erityisesti huomioida. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin ja fosforin kautta terveen luuston kehittymiseen. E-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä ruokinnassa ja elimistössä, tärkeimpinä muun muassa sen vaikutus vastustuskykyyn ja lihasten toimintaan.

Norra-sarjan rehuista tiineen tamman ruokintaan soveltuvat erinomaisesti Norra Pure Protein, missä pääraaka-aineena on aminohappokoostumukseltaan monipuolinen rypsi. Norra ADE-vitamiini sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja, sekä seleeniä, mikä yhdessä E-vitamiinin kanssa toimii myös antioksidanttina, joten se soveltuu erinomaisesti tamman lopputiineyden ruokintaan. Kivennäistarpeen kattaa maittavaa Norra Prima Kivennäinen, jonka kivennäis- ja hivenainesisältö vastaa hyvin sekä tamman että kasvavan varsan tarpeisiin.  Täysrehuruokintaan soveltuu mainiosti Norra Optimal, jossa on erityisen paljon ruoansulatuskanavan terveyttä edistäviä sulavia kuituja, melko runsaasti valkuaista, mutta vain hyvin vähän tärkkelystä ja sokeria.