Toggle Nav
Sis. ALV

Valmistele tamma varsomiseen - muista tärkeät ravintoaineet

Valmistele tamma varsomiseen – muista tärkeät ravintoaineet

Alkuvaiheessa tiineys ei nosta tamman ravintoaineiden tarpeita. Tamman voi ruokkia kuntoluokan mukaisesti kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien tarve huomioiden karkearehuvaltaisesti. Oikeasta kuntoluokasta huolehtiminen vähentää monia varsomisajankohtaan liittyviä ongelmia.

Varsan kasvusta kaksi-kolmannesta tapahtuu tiineyden viimeisten kuukausien aikana, mikä nostaa tamman energian ja valkuaisen tarvetta. Yleensä tamman väkirehujen tarve nousee seitsemännestä tiineyskuukaudesta eteenpäin. Jos tamma pääsee tiineyden lopulla laihtumaan, saattaa se vaikuttaa negatiivisesti ternimaidon ja maidon laatuun sekä heikentää hedelmällisyyttä, jos tamma on tarkoitus siementää uudelleen varsomisen jälkeen. Usein tamma kuitenkin tuottaa riittävästi maitoa varsalleen. Ylipaino puolestaan altistaa varsomisvaikeuksille, insuliiniaineenvaihdunnan ongelmille ja saattaa myös heikentää ternimaidon laatua.

Rypsipohjaiset rehut sopivat hyvin tiineelle tammalle valkuaisenlähteeksi. Norra Pure Protein on rakeinen rypsipohjainen valkuaisrehu, johon lisätty melassileikettä varmistamaan maittavuutta. Rypsi sisältää luonnostaan siitostammalle tärkeitä aminohappoja, lysiiniä ja metioniinia. Pure Protein -valkuaislisää annetaan heinän, väkirehujen ja kivennäisten lisäksi. Käytettävästä heinästä on suositeltavaa tehdä rehuanalyysi, sillä heinän valkuaispitoisuus saattaa vaikuttaa huomattavasti valkuaisrehun annosteluun. Tiineyden loppukuukausina Norra Pure Proteinin annossuositus on 350-800 g/pv ja varsomisen jälkeen annosta suositellaan nostamaan tasolle 600-1200 g/päivä. 

Varsomisen jälkeen tamma tarvitsee huomattavan paljon energiaa ja valkuaisentarve kasvaa edelleen. Tamma tulee tiineyden lopulla totuttaa imetyskauden väkirehuihin, jotta rehustuksen muutos varsomisen jälkeen ei ole liian suuri. Hyvällä runsaalla laitumella valkuaislisän tarve on selvästi matalampi kuin tyypillisellä heinäruokinnalla tallissa.

Siistostammalle tärkeiden antioksidanttien, E-vitamiinin ja seleenin, riittävästä saannista tulee huolehtia. Tämä vähentää jälkeisten mm. kiinnijäämisen riskiä. Orgaaninen seleeni siirtyy lisäksi istukan kautta maitoon varsan hyödynnettäväksi. Kevättalvella heinän vitamiinipitoisuudet ovat laskeneet varastointiajan myötä ja A- ja D-vitamiinitäydennys on usein tarpeen. Norra ADE-vitamiini on erinomainen lisä lopputiineyteen. ADE-vitamiinit ovat olennaisia myös turvaamaan mahdollinen uusi tiinehtyminen varsomisen jälkeen.

 

Teksti: Satu Yrjänen
Rehujen kehityspäällikkö
Norra / Lantmännen Agro