Toggle Nav
Sis. ALV:n

Ikääntyvän hevosen ruokinta

Hevosen vanhetessa sen yleiskuntoa on hyvä seurata tiiviisti ja huomioida ikääntyvän hevosen muuttuneet tarpeet. Hampaiden kuluessa ja ruoansulatuskanavan tehokkuuden heiketessä ravintoaineiden tarve ja imeytyminen muuttuvat.

Ikääntyvällä hevosella sekä karkea- että väkirehun tulee olla helposti pureskeltavaa ja hyvin sulavaa, jotta rehujen sisältämät ravintoaineet olisivat mahdollisimman hyvin hevosen käytettävissä. Tyypillisesti erityisesti valkuaisen ja fosforin imeytyminen heikkenee vanhalla hevosella, joten niiden riittävä saanti tulee varmistaa ruokinnassa. Ikääntyvän hevosen riittävän valkuaisen määrän voit helposti varmistaa maittavalla, rypsipohjaisella Norra Pure Proteinilla.

Usein ikääntyvän hevosen käyttöä joudutaan ennen pitkää syystä tai toisesta keventämään. Tämä taas altistaa hevosta lihomiselle. Lihomisen myötä kasvaneet rasvavarastot kasvattavat riskiä sairastua esimerkiksi hevosten metaboliseen oireyhtymään, cushingin tautiin tai insuliinierityksen muutoksiin. Tällöin karkea- ja väkirehua valitessa on syytä välttää rehujen korkeita sokerimääriä. Vanhalla hevosella tulee huomioida myös kaikkien rehujen hyvä sulavuus ja hyvien, sulavien kuitujen määrä. Kauraton Norra Optimal -täysrehu sisältää vain vähän sokeria ja tärkkelystä, mutta runsaasti laadukkaita, sulavia kuituja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisiä. Turvotettava Optimal soveltuukin erinomaisesti myös vanhempien hevosten ruokapöytään.