Toggle Nav
Sis. ALV

Lihashuolto on hevosen hyvinvoinnille tärkeää

Hieronta ja venyttelyt vetreyttävät hevosta ja osaltaan ennaltaehkäisevät myös erilaisia vammoja. Yksinkertaiset venytykset kannattaa opetella tekemään itse. Salon seudulla toimiva hevosten hyvinvoinnin ammattilainen, hevoshieroja Anu Rannikko näyttää hevosen perusvenytykset Sanna Kallisen sympaattisella Katrilla-tammalla. 

Anu tekee hevosen etujalan venytyksen taakse ja eteenAnu tekee hevosen etujalan venytyksen taakse ja eteen
Etujalan venytykset taakse ja eteen

Anu tekee hevosen takajalan venytyksen eteen ja taakseAnu tekee hevosen takajalan venytyksen eteen ja taakse
Takajalan venytykset eteen ja taakse

Anu auttaa hevosta venyttelemään kyljen ja kaulan lihaksiaAnu auttaa hevosta venyttelemään kyljen ja kaulan lihaksia
Kyljen ja kaulan lihasten venytykset


VINKKI!

Porkkana on hyvä apu venytyksissä, mutta ahneen hevosen tai ponin venyttelyssä haasteena on saada venytysliike säilymään riittävän kauan, jotta se tehoaisi. Tähän Anulla on vinkki:

”Ahneen hevosen kanssa ongelmaksi tulee yleensä se, että hevonen kiirehtii herkun saamista eikä malta venyttää itseään ja monesti myös venyttäjän sormet ovat vaarassa. Tällaisten hevosten kanssa kylkien ja kaulan venytyksiä helpottaa, jos sen opettaa koskettamaan turvallaan kosketuskeppiä, kuten esimerkiksi raipan lätkää tai muuta vastaavaa, jolla hevosen päätä on helppo ohjailla oikeaan suuntaan. Hevonen opetetaan siihen, että se saa herkun vasta kosketettuaan kosketuskeppiä ja pikkuhiljaa kosketukseen saadaan lisättyä myös kestoa. Ei nopein tapa, mutta varmasti opettelemisen arvoinen!”

Lihashuollon merkitys kasvaa talvikaudella

Venyttelyt auttavat palauttamaan lihakset normaaliin lepopituuteensa, jolloin ne pysyvät joustavampana. Tämä on tärkeää, koska lyhentynyt lihas on alttiimpi erilaisille vammoille. Koska hevosten jalkojen jänteet jatkuvat ylempänä suoraan lihaksina, voidaan lihasten venyttelyllä välillisesti parantaa myös jänteiden kestävyyttä.

Erityisesti jäinen ja liukas pohja saa hevoset liikkumaan hieman jännittyneesti, jolloin lihashuolto tulee entistä tärkeämmäksi. Vaikka raskaalla lumipohjalla tarpominen, niin sanottu hankitreeni, onkin oikein tehtynä ja hevosen kunto ja voimat huomioon ottaen mitä parasta treeniä, väsyttää se hevosen lihakset nopeasti. Venyttelyllä voidaan parantaa hevosen suorituskykyä ja pyrkiä ennaltaehkäisemään vammoja. Anu kehottaa kuitenkin muistamaan, että aivan kylmää hevosta ei ole hyvä lähteä venyttelemään, vaan lihaksia kannattaa ensin hieman lämmitellä!

Hevonen venyttelee kyljen ja kaulan lihaksiaHevonen venyttelee kyljen ja kaulan lihaksia
Hevoset ovat halutessaan sangen notkeita ja pystyvät taipumaan vaikka kaksin kerroin, kuten Anun oma Maximus hienosti demonstroi.


Soita Anulle: 040 573 6081 ja varaa aika hierontakäynnille!

Hierontakäynnin yhteydessä Anu opettaa juuri sinun hevosellesi tai ponillesi sopivimmat venyttelyt.