Imettävän tamman ruokinta
Suurin osa kesän aikana varsovista tammoista varsoo loppukevään tai kesän aikana. Varsojen imetys vaatii varsin suurta energian ja valkuaisen määrää etenkin varsojen ollessa noin kolmen kuukauden ikäisiä. Samoihin aikoihin laitumet alkavat ehtyä ja hevoset siirtyvät myös vähitellen sisäkauden rehuihin. Yhdistelmänä köyhtyvä laidun ja suurimmillaan oleva ravintoaineiden tarve on yhdistelmä mikä on hyvä ottaa ruokinnan suunnittelussa huomioon.
Kymmeniä kiloja maitoa päivässä – mitä se vaatii?
Parhaimmillaan tamma voi tuottaa päivittäin maitoa lähes 20 kiloa, mikä tarkoittaa varsin suurta energian, valkuaisen, kivennäisten ja myös veden tarvetta. Suurimmillaan maidontuotanto on varsan ollessa muutamien kuukausien ikäinen, eli monella tallilla elokuun aikana, jolloin myös kesälaitumien laatu ja määrä alkaa olla selvästi alkukesää heikommalla tasolla. Tämän jälkeen maitomäärä alkaa hiljalleen laskea varsan syödessä kiinteää ruokaa yhä enemmän.
Tavallisesti tamma koittaa kaikin keinoin varmistaa varsalle riittävän maitomäärän, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tamma ”lypsää lihoistaan”. Toisin sanoen mikäli tamma ei saa ruokinnasta riittävästi ravintoaineita, mobilisoi tamma energiaa rasvakudoksestaan ja tarvittaessa myös lihaksistaan turvatakseen maidon riittävän laadun ja määrän. Tästä voi olla seurauksena tamman melko nopea laihtuminen ja toisinaan myös lihasten tippuminen. Karkeasti voidaan ajatella energian tarpeen nousevan noin 1,7- kertaiseksi, valkuaistarpeen 2,2 -kertaiseksi ja kalsiumin ja fosforin tarpeiden yli kaksinkertaisiksi normaaliin verrattuna. Puutteet ruokinnassa heijastuvat paitsi tamman kuntoluokkaan, myös maidon laatuun ja siten varsankin ruokintaan.
Valkuaista ja energiaa
Valkuaisen määrän tarve lisääntyy ravintoaineista eniten. Aminohappoja, eli valkuaisen rakennuspalikoita, tarvitaan aina kudoksen kasvuun. Varsa kasvaa nopeammin kuin ehkä koskaan myöhemmin, joten sen aminohappojen tarve on erittäin suuri. Yksi kilo maitoa sisältää noin 45 grammaa sulavaa raakavalkuaista, joten maidontuotannon ollessa suurimmillaan, nousee myös tamman tarvitsemien valkuaisaineiden tarve noin kaksinkertaiseksi tai jopa hieman yli. Runsas ja riittävän suuri laidun takaa riittävän valkuaismäärän, mutta kesän edetessä valkuaista on usein saatava myös muualta. Norra Pure Protein on erinomainen lisä paikkaamaan suurta valkuaistarvetta. Pure Proteinissa on useimmista muista vastaavista rehuista poiketen pääraaka-aineena rypsi, joka on usein soijaa ekologisempi. Rypsi sisältää monipuolisesti kaikkia tärkeimpiä aminohappoja mitä tamma ja varsa tarvitsevat.
Energian osalta tammaa voidaan ruokkia suurimman maitotuotoksen aikana kuin kilpahevosta. Kuten valkuaisenkin kohdalla, myös energiaa saadaan hyvin laitumen ollessa riittävän suuri ja hyvässä kasvuvaiheessa. Lähes aina tässä vaiheessa kesää tarvitaan kuitenkin jo muutakin energiaa. Hyviä lähteitä ovat D-arvoltaan korkeat, sulavat karkearehut eli heinät, mutta joitain poikkeuksia lukuun ottamatta ruokintaan tulee lisätä myös viljoja, rasvoja tai muita energiapitoisia rehuja. Suomenhevosten kunniaksi suunniteltu Norra Sankari on täydennysrehu, millä voi kattaa imettävänkin tamman kaikki ravintoaineiden tarpeet. Sen oheen tamma tarvitsee siis vain heinää. Sankarin sisältämä energia tulee paitsi viljoista, myös kasvirasvoista, jolloin nopeasti sulavien hiilihydraattien määrä ei nouse yhtä korkealle suuremmillakaan ruokintamäärillä kuin joidenkin toisten väkirehujen kohdalla.
Maidon kivennäiset ja vitamiinit
Koska maito on varsan ainoa ravinto ensimmäisten kuukausien aikana, on sen sisältämien vitamiinien ja kivennäisten määrällä ja laadulla suurin vaikutus varsan kasvuun näiden kuukausien aikana. Tamman rehuistaan saamien kivennäisten määrä heijastuu maitoon ja siten myös varsan kivennäisruokintaan. Kivennäisiä ja erityisesti kalsiumia ja fosforia tarvitaan varsan luuston terveeseen kasvuun. Luusto kasvaa varsin nopeasti ensimmäisten kuukausien aikana, joten myös näitä tärkeitä kivennäisiä tarvitaan runsaasti, jotta varsan luusto kehittyy ja kasvaa normaalisti. Muiden kivennäisten osalta imetyskausi kasvattaa myös kaliumin ja magnesiumin tarvetta, kuten myös suolan. Mikäli tamman kasvanut energian ja valkuaisen tarve täytetään viljalla ja valkuaistiivisteellä ilman erillistä kivennäistä, ei varsankaan saama kivennäisten määrä ja suhde ole optimaalinen. Suosittu Norra Prima kivennäinen täydentää erinomaisesti viljaruokinnan kalsiumin ja fosforin välistä suhdetta sisältämällä runsaammin kalsiumia suhteessa fosforiin. Norra Prima sisältää myös D-vitamiinia, mikä on vitamiineista imettävän tamman ruokinnasta kenties se kaikkein tärkein sen ollessa tärkeässä roolissa vaikuttamassa kivennäisten ja etenkin kalsiumin ja fosforin imeytymiseen. Kesällä D-vitamiinia saadaan pääsääntöisesti riittävästi auringonvalosta, mutta valmiita kivennäisvalmisteita tai täydennysrehuja käyttämällä voidaan vitamiinimäärä varmistaa helposti ja varmasti.
Hyviä ruokintaratkaisuja imettävän tamman kohdalla ovat siis hyvin sulava karkearehu yhdistettynä energiaa tuoviin viljoihin ja mahdollisesti öljyihin, monipuolisen aminohappokoostumuksen omaavaan valkuaisrehuun sekä laadukkaaseen kivennäisruokintaan tai vaihtoehtoisesti hyvin sulavan karkearehun yhdistäminen soveltuvaan täydennysrehuun, missä tärkeimpinä tekijöinä energia, valkuainen sekä kivennäisaineet ja vitamiinit.
Katri Virtanen
Hevosten ruokinnan asiantuntija, MMM