Toggle Nav
Sis. ALV:n

Norra Prima - maittava kivennäinen hevosellesi

Norra Prima on koko Norra-hevosrehujen historian suosituin tuote. Asiakkailta saadun palautteen perusteella Priman ansioita ovat paitsi hyvät tulokset, myös sen erinomainen maittavuus, mikä ei kivennäisvalmisteen kohdalla ole aina itsestään selvää. Mitä tämä suosikkituote todella sisältää ja miksi se on niin hyvää?

Täydennystä kotimaiseen ruokintaan

Priman tuotekehityksen lähtökohtana oli monipuolinen ja kattava kivennäisrehu, joka täydentäisi parhaalla mahdollisella tavalla kotimaista karkearehua ja yleisimpiä ruokintatapoja.

Yleisin ruokintamuoto suomalaisilla hevosilla on edelleen heinän, kauran ja kivennäisen yhdistelmä. Kaurassa, kuten muissakin viljoissa, fosforin määrä suhteessa kalsiumiin on melko korkea hevosen tarpeita ajatellen. Ilman korjaavaa kivennäisruokintaa se voi aiheuttaa kalsiumin ja/tai fosforin imeytymisen heikkenemistä tai niiden irrottamista luustosta - erityisesti, mikäli ruokinnassa käytetyssä karkearehussa ei ole tavanomaista korkeampi kalsiumpitoisuus fosforiin nähden. Hevosella suurin osa kalsiumista ja fosforista on luustossa, missä ne muodostavat hydroksiapatiittikiteitä, mihin luuston kovuus ja kestävyys perustuu. Jotta luustosta muodostuu kestävä, tulee hevosen saada näitä kahta kivennäisainetta ja D-vitamiinia riittävästi ja oikeassa suhteessa toisiinsa nähden.

Näistä lähtökohdista päädyttiin nostamaan Prima-kivennäisen kalsiumpitoisuutta suhteessa fosforin määrään hieman korkeammalle, kuin mitä se kivennäisvalmisteissa tavanomaisesti on. Koska D-vitamiinilla on aktiivinen rooli kalsiumin imeytymisen tehokkuudessa, haluttiin myös Primassa varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

Seleeni on kivennäisaineista hevoselle ehdottoman tärkeä. Se on kuitenkin myös ensimmäisten joukossa aiheuttamassa myrkytysoireita, mikäli hevoselle syötetään selvästi suosituksia suurempia määriä epäorgaanista seleeniä. Orgaanisen seleenin hevonen pystyy varastoimaan ja käsittelemään epäorgaanista muotoa paremmin, minkä takia seleenimäärien suhteen voidaan olla turvallisin mielin. Primassa osa seleenistä on edelleen epäorgaanista, jotta tuotteen hinta voitiin pitää kuluttajaystävällisenä. Osa seleenistä on kutenkin orgaanista seleeniä, jolloin kivennäisruokinnan kautta voidaan varmistaa riittävä seleenin määrä myös runsaasti hikoileville ja kivennäisaineita menettäville kilpahevosille.

Syömätön kivennäinen on kallista rehua

Erityisen paljon positiivista palautetta Prima on saanut sen erinomaisesta maittavuudesta. Kuppiin jätetty kivennäinen ei hevosen ruokintaa tue. Tuotekehitysvaiheessa tunnistettiinkin kivennäisrehuihin liitetty tavanomainen ongelma – ne eivät monesti hevoselle ei maistu.

Rehun olomuodoksi haluttiin valita mure, mitä hevosen ei ole yhtä helppoa karistella muun rehun seasta pois, kuten toisinaan käytettyä hiekkamaista kivennäistä. Raaka-aineiden valinnassa haluttiin myös huomioida maittavuus, mutta pitää silti sokerin ja tärkkelyksen määrä matalana. Maittavuuden takeeksi raaka-aineisiin valikoitui melassileike, mistä sokeri on jo puristettu pois, sekä pieni määrä juurikasmelassia, mikä takaa maittavuuden nirsommallekin hevoselle.

Maittavuutensa ansiosta Prima on saanut uusia käyttäjiä myös myskihäristä, afrikanpikkuvuohista ja kuhertajagaselleista, kun Korkeasaaren eläintarha otti tuotteen käyttöönsä. Uudet karvaiset asiakkaat ottivat Priman lämmöllä vastaan, useampien huonommin maistuneiden kivennäiskokeiluiden jälkeen. Parempaa palautetta ei voisi toivoa!

Kesäaikana moni hevonen on laitumella, eikä tarvitse tavanomaista väkirehuannostaan. Kesäkuumalla myös hikoilun määrä lisääntyy. Koska hikoillessa hevonen menettää runsaammin kivennäisaineita, on myös kesällä ja laidunaikaan riittävästä ja laadukkaasta kivennäisruokinnasta syytä huolehtia. Tilaa oma Prima-säkkisi Norran verkkokaupasta, saat sen suoraan kotiisi kuljetettuna!

 

Katri Virtanen

Hevosten ruokinnan asiantuntija, MMM