Toggle Nav
Sis. ALV:n

Tärkkelys ja sokerit hevosten rehuraaka-aineissa

Tärkkelys ja sokeri lisäävät hevosen mahalaukun happokuormaa ja nostavat mahahaavariskiä. Ongelmaksi yleensä muodostuu, kun hapot pääsevät kosketuksiin mahalaukun yläosan herkän limakalvopinnan kanssa. Erityisesti mahalaukun alaosan rauhaspinnan ja yläosan välinen raja, margo plicatus, on herkkä vaurioille. Sokereita ja tärkkelystä tulee välttää metaboliseen oireyhtymään sairastuneilla, sillä metabolisilla hevosilla elimistön insuliiniaineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Myös kaviokuumeherkillä hevosilla ja poneilla tulee sokerien ja tärkkelyksen määrä pitää minimissä.

Tärkkelystä viljoista

Hevosen rehustukseen tulee tärkkelystä lähinnä viljoista. Viljan sivutuotteiden, kuten vehnäleseen ja kaurankuorijauhon (tai kauraleseen) tärkkelyspitoisuudet ovat huomattavasti matalammat, sillä nämä eivät sisällä tärkkelyspitoista viljan jyväosaa. Vähän tärkkelystä sisältäviin rehuihin onkin usein valittu näitä viljateollisuuden sivutuotteita mukaan raaka-ainevalikoimaan. Öljykasvien siemenistä saatavat puristeet, kuten rypsi ja pellava sopivat hyvin myös vähän tärkkelystä ja sokereita sisältävään rehustukseen. Hamppupuriste tuo mukanaan doping-riskin ja siksi sitä ei mielellään käsitellä linjoilla, joilla valmistetaan rehuja myös kilpaileville hevosille ja poneille.

Sokeripitoiset melassit

Sokeripitoisia rehuaineita ovat nestemäinen melassi eli juurikasmelassi ja seosmelassi. Näitä lisätään rehuseoksiin yleensä hyvin pieniä määriä parantamaan rehun maittavuutta ja vaikutus valmiin rehuseoksen sokeripitoisuuteen on yleensä kuitenkin kohtuullisen pieni. 

Melassileike on sokeriteollisuuden sivutuote, jonka sokerimäärä on tyypillisesti ollut aiempina vuosina melko matala. Rehuraaka-aineiden markkinat ovat kansainväliset ja Ukrainan tilanne on valitettavasti heikentänyt matalasokerisen melassileikkeen saatavuutta myös Suomessa. Jos haluat ostaa melassileikettä ruokintaan, kannattaakin tarkistaa sen sokeripitoisuus. Tällä hetkellä osa saatavilla olevista melassileike-eristä sisältävät sokeria jopa 20 %. Hevosten rehuihin tuleekin tarkasti valikoida käyttävä melassileikelaatu.

Huomio heinään

Heinä kuuluu hevosen perusruokavalioon ja heinä muodostaa pääosan hevosen rehuannoksesta. Jos ruokinnassa halutaan välttää sokereita, kannattaa kääntää katse myös heinän sokeripitoisuuteen. Jos ruokintaa kuuluu heinää 10 kg päivässä ja heinän sokeripitoisuus on 120 g/kg ka, tulee heinäannoksesta sokereita jo lähes kilon verran. Tyypillisesti myöhään korjattu heinä sisältää enemmän sokereita kuin kesäkuun loppupuolella korjattu heinä. Myöhään korjatussa myös fruktaanien riski on korkeampi. Sokeripitoisuus kuuluu heinän perusanalyysiin ja heinäanalyysin avulla saa arvokasta tietoa sokerin lisäksi myös mm. heinän valkuaispitoisuudesta ja sulavuudesta. Heinän kivennäisanalyysin avulla voi optimoida myös ruokinnassa käytettävän kivennäisrehun määrän.

Matalatärkkelyksiset Norrat

Kaikki Norra-rehut on suunniteltu täyttämään hevosten ja ponien ravitsemukselliset tarpeet ilman turhaa ruoansulatuskanavan tärkkelyskuormaa. Norra Optimal ei sisällä lainkaan kokojyvä viljaa ja Optimalin tärkkelyspitoisuus on vain 5 %. Norra Pikku Sankari ja Sankari ovat erityisesti poneille ja suomenhevosille suunniteltuja ja niiden tärkkelyspitoisuudet ovat alle 15 %.

 

Teksti:
Satu Yrjänen
Rehujen kehityspäällikkö
Norra / Lantmännen Agro