Toggle Nav
Sis. ALV:n

Ruokinnalla voidaan auttaa kesäihottumasta kärsivää

Kesän myötä aurinko hellii ja laitumet kutsuvat. Monille hevosille kesä tietää myös tukalia päiviä kesäihottuman aiheuttaman kutinan, kirvelyn ja hankaamisen takia. Kesäihottumaa voidaan hoitaa ja hevosen oloa helpottaa monella tapaa. Laadukkaaseen ruokintaan panostamalla voidaan parantaa hevosen hyvinvointia tukemalla vastustuskykyä ja ihon terveyttä.

Kesäihottuman syyt ja hoito

Kesäihottuman taustalla on perinnöllisiä tekijöitä, joten tyypillisesti sitä esiintyy tietyissä suvuissa ja roduissa enemmän kuin toisissa.  Varsinaiset oireet aiheuttaa usein yliherkkyys Culicoides-sukuisten polttiaisten syljelle ja oireiden voimakkuus voi vaihdella lievästä kutinasta rajuunkin hankaamiseen, mistä seurauksena on ihon rikkoutuminen ja jouhien katkeaminen. Hillitön ja jatkuva kutina heikentää hyvinvointia selvästi. Hevosta voidaan suojata ja hoitaa ulkoisesti erilaisin loimin ja hoitoainein, mutta myös ruokinnalla voidaan tukea hevosen oman immuunipuolustuksen toimintaa ja ihon kuntoa.

Antioksidanttien suuri rooli

E-vitamiini on tärkeä osa hevosen ruokintaa. Laidunruoho toimii hyvänä E-vitamiinin lähteenä mutta erityisesti sisäruokintakaudella ja hevosilla, jotka eivät pääse vapaasti laiduntamaan tai joilla E-vitamiinin tarve on muuten suurempi, on riittävästä vitamiinimäärästä syytä huolehtia. E-vitamiini toimii hevosen luontaisena antioksidanttina ja se suojaa solukalvoja ja lihaksia vapailta radikaaleilta ja oksidatiiviselta stressiltä. E-vitamiini tukee myös hevosen oman immuunipuolustuksen toimintaa ja sen riittävä saanti on erityisen tärkeää silloin, kuin immuunipuolustuksen kuormitus kasvaa tai sen toiminta on häiriintynyttä. 

Antioksidanttina toimiva seleeni yhdessä E-vitamiinin kanssa suojaa kudoksia ja soluja vaurioilta. Seleeniä esiintyy rehuissa sekä natriumseleniittinä että orgaanisena selenometioniinina, joista orgaanisen seleenin hevonen pystyy varastoimaan turvallisesti ja sen hyväksikäyttö on parempaa. Hivenaineista sinkillä on merkittäviä vaikutuksia ihon ja karvan kuntoon. Iho ja karva sisältävät runsaasti sinkkiä ja sinkin näkyviä puutosoireita ovatkin mm. karvapeitteen ja ihon kunnon heikkeneminen, joskus jopa kutina.

Omega 3-rasvahapot

Omega 3-rasvahapot ovat hevoselle välttämättömiä rasvahappoja, joiden saanti perusruokinnalla jää kuitenkin kohtalaisen pieneksi suhteessa muihin rasvahappoihin. Omega 3-rasvahappojen tiedetään hillitsevän tulehdusreaktioita muuttamalla solukalvojen funktionaalisia ominaisuuksia tulehdusreaktiota hillitsevään suuntaan. Guelphin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin että runsaasti omega 3-rasvahappoja saaneiden hevosten tulehdusreaktiot juuri Culicoides-suvun polttiaisten pistoksiin olivat selvästi verrokkiryhmiä pienempiä.

Norra - ruoki hevosesi hyvinvointia

Norra Sankari on hevosten täysrehu, jonka raaka-aineet sisältävät kesäihottumasta kärsivien hevosten tarvitsemia antioksidantteja, vitamiineja ja rasvahappoja. Jokainen ostettu säkki tukee myös Luonnonvarakeskuksen ylläpitämä suomenhevosen geenivaraohjelmaa, jonka tarkoituksena on turvata alkuperäisrodun terve tulevaisuus.

Valikoimastamme löydät myös suomalaiseen karkearehuun suunnitellun Norra Prima kivennäisen sekä varsomiskauteen erinomaisesti soveltuvan, rypsipohjaisen Norra Pure Protein -valkuaisrehun. Norra-sarjan rehuja valmistetaan Kouvolan rehutehtaalla.