Toggle Nav
Sis. ALV:n
Lataa...

RUOKINTAVINKIT

RUOKINTAVINKIT
  1. Karkearehut ja Norra Menu

    Erilaiset heinät ja laidunruoho muodostavat hevosten ruokinnasta suurimman osan. Vuoden mittaan tarjotun karkearehun laatu ja koostumus voi vaihdella reilusti. Ennen kaikkea kesäinen laidunruoho poikkeaa sisäruokintakauden rehuista, mutta myös kuivempien karkearehujen sisältämissä ravintoaineissa on suurta vaihtelua, mikä vaikuttaa suoraan hevosen ruokinnan koostamiseen, kun tavoitteena on terve ja suorittava hevonen.

    Lue lisää...
  2. Karkearehun ravintoarvot hevosen ruokinnan ytimenä

    Erilaiset heinät muodostavat tavallisesti valtavan suuren osan päivittäisestä ruokinnasta, mutta läheskään aina sen sisältämiä ravintoaineita ei tiedetä. Aistinvarainen arvio antaa vain hyvin karkean tiedon käytettävissä olevasta ruokinnasta, jolloin hevosen terveydelle tärkeimpien ravintoaineiden ja tarvittavien kivennäisten ja väkirehujen todellista tarvetta on lähes mahdoton tietää.

    Lue lisää...
  3. Imettävän tamman ruokinta

    Imettävän tamman ruokinta vaatii erityistä huomiota, kun varsa on kasvaa vauhdikkaasti ja laidun alkaa kesän myötä ehtyä.

    Lue lisää...
  4. Hyvä, paha laidunruoho

    Laidunruohossa ja sen sokereissa tiedetään piilevän omat riskinsä erityisesti, jos hevonen on helposti lihova tai kaviokuumeeseen taipuvainen. Mikä laitumessa voi aiheuttaa ongelmia ja miten siihen voi varautua?

    Lue lisää...
  5. Hevosen valkuaistarve sisäruokintakaudella

    Kesän vaikutukset näkyvät sisäruokintakauden karkearehujen laadussa. Paikoitellen saatiin runsaasti hyvälaatuista heinää, mutta joillain alueilla sato jäi tavanomaista pienemmäksi ja myös laatu saattaa poiketa normaalista. Riittävä ravintoaineiden saanti onkin turvattava kullekin hevoselle sopivalla väkirehuruokinnalla ja kivennäislisillä.

    Lue lisää...
  6. Hevosen ruokinnan perusteet - karkearehu ja mahahaava

    Hevosen ruokinta voi olla samaan aikaan hyvin yksinkertaista, mutta toisinaan myös varsin monimutkaista. Perinteisesti hevosen ruokinta on koostunut heinästä, kaurasta ja kivennäisestä. Nykyään tarjolla on myös lukuisia rehuvalmisteita aina täysrehuista yksittäisiin vitamiinilisiin.

    Lue lisää...
  7. Hertta treenaa

    Hertta-ponia on valmisteltu kilpaponiksi viimeiset kahdeksan vuotta. Kun Jutta osti ponin se oli 3-vuotias ja osasi vain ajo-opetuksen alkeet. Niidenkin opettelusta oli jo vierähtänyt aikaa, joten liikkeelle lähdettiin puhtaalta pöydältä. Jutan mukaan hän on saanut pilata ponin mieleisekseen.

    Lue lisää...
  8. Hertta ja sokerit – kun poni laihduttaa

    Heinäanalyysi yllätti Hertta-ponin! Hertta on kamppaillut ylipainon kanssa jo pitkään aktiivisesta liikkumisesta huolimatta. Hertan päivät koostuvat pitkistä ulkoiluista kaverin kanssa ja säännöllisestä liikunnasta sekä ratsain että kärryjen edessä. Tästä huolimatta kiloja on kertynyt.

    Lue lisää...
  9. Hertan aktiivinen heinäkuu

    Hertan heinäkuu on täyttynyt työstä ja huvista. Hertta on ollut paitsi valjakkoajokursseilla, myös huovutuksessa vetojuhtana.

    Lue lisää...
  10. Herkkusuu Hertta

    Hertta-poni pääsi aloittamaan suunnitelman mukaisen ruokavalion vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Ruokinnan haasteena oli varsinaiseksi sokeripommiksi paljastunut heinä, mikä vaihdettiinkin nopeasti toiseen.

    Lue lisää...
  11. Heinäanalyysin tulkinta ja ruokinnan täydentäminen

    Saitko jo uuden heinän analyysin? Mitä analyysin luvut kertovat ja miten muulla ruokinnalla niihin voidaan reagoida?

    Lue lisää...
  12. Balladin ruokapäiväkirja - lisää valkuaista lihasten kasvuun

    Heinä-analyysit ovat saapuneet ja ruokinta-asiantuntijamme Katri Virtanen pääsi suunnittelemaan Balladi-pullukallemme uuden ruokavalion. Anisian Balladin ylipaino ei ole valtavan suuri, mutta kiloja on silti kertynyt varteen liikaa. Balladin kohdalla hyvien harrastuspohjien ja säännöllisen liikunnan lisäksi ruokintaa ja painon muutoksia on kuitenkin seurattava erityisen tarkasti, sillä hevosella on vielä melko nuoresta iästään huolimatta historiassaan erilaisia nivelvaivoja.

    Lue lisää...